Kuny a ich životný štýl

0
303
Kuny a ich životný štýl
Kuny a ich životný štýl

Kuna borovicová je výstižne pomenovaná, pretože sa najčastejšie vyskytuje v ihličnatých lesoch a na voľnom priestranstve ju vidieť len zriedka. Kedysi to bol bežný druh vyskytujúci sa v celej krajine všade tam, kde sa vyskytovali aj veľké plochy lesov, avšak „vyčistenie lesov“ malo zničujúci vplyv na populáciu kuny a do roku 1915 bol tento druh obmedzený len na niekoľko odľahlejších oblastí.

Za zmienku stojí fakt, že kuny majú bohatú gaštanovohnedú farbu tela, a to s charakteristickou svetložltou farbou na brade a hrdle. Majú zaoblené uši, relatívne krátke nohy  (v porovnaní s ich dlhým telom) a sú veľké asi ako menšia mačka. Môžu potenciálne žiť asi 8 až 10 rokov.

Kde sa kuna najčastejšie nachádza?

Kunu možno nájsť všade tam, kde je dostatok stromov, či už vo forme lesa alebo porastov, ihličnanov, listnatých alebo zmiešaných lesov. Hoci sú všežravce, zvyčajne majú odlišný stravovací režim ako iné druhy kún. Počas jarného letného obdobia hrajú hlavnú úlohu hraboše a vtáky, ale aj žaby a chrobáky. S postupom leta sa ovocie ako sú černice a orechy konzumujú vo väčšom množstve, pričom niekedy orechy zbierajú a následne skladujú.

Pozor na usídlenie v ľudskom príbytku

Avšak nie je žiadnym tajomstvom, že kuna je schopná usídliť sa aj v ľudskom príbytku. Treba dodať, že nepatrí k živočíchom, ktoré by boli známe svojou čistotnosťou. Nezjedené zvyšky obživy začínajú postupne na povale hniť, čo sa samozrejme môže stať zdrojom prenikavého zápachu.

Ako sa zbaviť kuny šetrne a bezpečne?

Odpudzovače na kuny sú vyberané s ohľadom na ich efektivitu, udržateľnosť a bezpečnosť pre domácnosti. Od návrhu po funkčnosť, každý odpudzovač je navrhnutý tak, aby poskytoval dlhodobé riešenia pre problémy s hlodavcami a kunami. Výhodou je, že kuny sú odplašené z chráneného miesta rýchlo, bezpečne a v prvom rade humánne.